RK De Goede Herder parochie
Emmen en Erica

Geschiedenis van de Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen kerk

Het ontstaan van de katholieke kerk in Erica

Omdat kerken, zeker in Erica, voor een groot deel de verdere geschiedenis en uitbouw van een dorp bepalen hier ook aandacht voor de kerk. De oorspronkelijke bewoners waren voornamelijk katholiek omdat ze uit het katholieke Bentheimhttp://www.rkemmen-erica.nl/images/OLV/olv_plaatjes/erica_kerk_oud1.jpg kwamen.

Voor het jaar 1866 moest de Ericaan door weer en wind nog in Nieuw Schoonebeek, (opgericht in 1849), ter kerke gaan. Op aandringen van pastoor Holtkamp van Nieuw Schoonebeek bij het bisdom kreeg pastoor Boermans van Denekamp de opdracht een nieuwe parochie tot stand te brengen. Het werd zelfs een zeer grote parochie. Emmen, Westenesch, Noord en Zuidbarge, Weerdinge, Angelslo, Den Oever, Nieuw Amsterdam, Nieuw Dordrecht en Compas en zelfs de gemeenten Sleen en Dalen vielen eronder. Door de grootte van het gebied was het voor pastoor Boermans niet makkelijk alle soms zeer afgelegen parochianen te bezoeken. Het veen was praktisch ontoegankelijk, wegen onbegaanbaar, en dat in pikkedonker, in weer en wind.

De eerste katholiek kerk werd in 1866 gebouwd op de plaats waar de Pannenkoekendijk, Strengdijk en Beekdijk bij elkaar kwamen. Deze plaats is feitelijk ook het deel van waaruit Erica zich verder zal ontwikkelen. Het eerste blijvende kerkgebouw was ontworpen door architect Troester uit Zwolle en door aannemer Weerman uit Coevorden gebouwd. Pas in 1870 kwamen de eerste banken, zodat de parochianen, in het begin al 160 in getal, staande de mis moesten volgen.

http://www.rkemmen-erica.nl/images/OLV/olv_plaatjes/erica_kerk_oud2.jpgDe opvolger van Boermans was pastoor Vroom die heel veel goed werk heeft verricht door de kerk, de parochie en de omgeving uit te bouwen. Beroemd waren zijn bedeltochten, voornamelijk naar Friesland, die geld opleverden om zijn werk te kunnen bekostigen. In 1869 kreeg Vroom de opdracht de parochie op te delen in kleinere, hetgeen gezien de afstanden logisch was. Na vele problemen ontstond in 1873 de parochie van Barger Compascuum later gevolgd door Klazienaveen. Nog later splitste Emmen, Zuidbarge en Barger Oosterveld zich af zodat de parochie Erica rond 1918 een normale omvang had.

In 1933 werd op de plaats van de oude kerk een nieuwe gebouwd tezamen met een nieuw parochiehuis. Behalve een katholieke stroming was er ook al vroeg een hervormde gemeente. In 1844 werd er van tijd tot tijd gepredikt door de arbeider (!) Bijlsma uit Schoonoord in de schuur van Eise Westerhof. Later in dat jaar kwam de evangelist Jonker nadat hij een aantal keren kennis had genomen van de ellende op de venen en het alcoholprobleem. Deze hervormden kwamen voornamelijk uit Hoogeveen en Smilde. Een oud deel van de woning van Jonker waarin een lemen vloer lag deed dienst als kerk, zondagsschool, naaischool en gaf onderdak aan de zangvereniging. Later is deze woning met kerk verbouwd tot een paar woningen omdat er in 1899 aan de vaart een nieuw gebouw verrees. Evangelist Jonker bleef 6 jaar in Erica, en heeft daar een enorme staat van dienst opgebouwd. Hij stierf in 1932 te Den Haag.

 Bronvermelding: Het boek: "Erica". Het is geschreven door de heer A.C. van Heesewijk. Het boek geeft een duidelijk overzicht van Erica en bevat schitterende oude foto´s! Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en tevens te leen in de bibliotheek aan het Noorderplein in Emmen.